Kväll i Rijtjem

Bussen från Gällivare har kommit till sin ändhållplats och äventyret kan börja. Hela resan upp genom Stora Luleälvens dalgång är en stegring av landskapets dramatik fram mot Nieras branter mot Áhkájávrre vid Suorvvá och Vákkudavárre och det hela kröns därefter av utsikten mot Lapplands drottning Áhkká de sista milen fram till Rijtjem. Vyn från turiststationen är klassisk och visar vägen till äventyret. Siktar man mot Badjelánnda har man Vuojatädnos forsande vatten från sjöarna på höglandet som riktmärke på andra sidan sjön, älven kan anas längst till höger i bild.

Det är inte bara Áhkká-massivet man kan njuta av i Rijtjem, i sydost sticker även Sarektjåhkkå upp med Stortoppen (2089 m.ö.h.) och Nordtoppen (2056 m.ö.h.) inom synhåll. Sarektjåhkkå har sammanlagt fyra toppar över 2000 meter och tillsammans med Áhkká vars Stortopp mäter 2015 m.ö.h. finns alltså nästan hälften av landets 2000-meterstoppar i området. Under den här vandringen blev Sareks spetsiga toppar en kuliss i fjärran i ett betydligt mjukare format fjällandskap. Där mellan Sareks blånande bergsväggar i öster och de norska gränsfjällen i väster ligger nämligen höglandet vi kallar Badjelánnda.

Ännu en kvällsvy från Rijtjem vid Áhkájávrre mot Unna Átjek och Stuor Átjek i Stuor Muorkke/Stora Sjöfallets nationalpark, en park som präglas av mycket stora kontraster mellan helt orörd natur och av människan totalpåverkade områden. Nationalparken inrättades 1909 med ett huvudsyfte att skydda Stora Sjöfallet, ibland kallat Nordens Niagara, och det pärlband av sjöar som låg uppströms fallet. Redan tio år senare kom beslutet att bygga ett regleringsmagasin vid Suorva strax uppströms fallet och samtidigt bröts också hela den centrala dalgången ur parken. Efter flera höjningar av dammarna och tillkomsten av Vietas kraftverk har hela dalen dränkts och förvandlats till ett sex mil långt vattenmagasin där vattennivån får variera 30 meter. Dessutom är Stora Sjöfallet, kronjuvelen i parken, normalt i det närmaste torrlagt. Ännu ett kraftverk byggdes sedan i Rijtjem som utnyttjar älvens norra källflöde, men av planerna på utbyggnad av det södra tillflödet, Vuojatädno, och de stora sjöarna i Badjelánnda blev det intet. Där kan man därför ännu njuta av en fritt flödande älv och slipper se de kala stränder som regleringsmagasin ofta visar.

Centralt i Áhkkámassivet i vyn från Rijtjem ligger också dess största glaciär, Hambergs jökel, uppkallad efter Axel Hamberg som var professor i geografi vid Uppsala universitet 1907–1928. Hambergs stora livsverk var arbetena i Sareksfjällen som han besökte under sammanlagt 35 somrar, först som glaciärforskare men undersökningarna av denna vita fläck på kartan kom snart att omfatta många fler forskningsområden och den karta över Sarek han själv ritade var länge den bästa man hade. Áhkká ligger i sydvästra hörnet av Stora Sjöfallets/Stuor Muorkke nationalpark och har med höjdskillnaden mellan sjön Áhkájávrres vattenyta och Stortoppen (som här ligger utanför vänster bildkant) på närmare 1600 meter den högsta fjällsluttningen i landet.